Mijlpaal met komma

19 december 2022

Vandaag heeft de Nederlandse regering officieel haar excuses aangeboden voor de rol van de Nederlandse staat in het slavernijverleden. Premier Rutte hield zijn toespraak in Den Haag; verschillende bewindslieden reisden af naar de (ei)landen in het Caribisch deel van ons Koninkrijk en naar Suriname om hun excuses namens de Nederlandse regering over te brengen.
Het is een mijlpaal. De slavernij laat diepe sporen na, die vaak onzichtbaar maar voor veel mensen nog dagelijks merkbaar zijn. Daarom is deze erkenning goed. Maar excuses zijn niet vrijblijvend.

Het betekent dat ‘Den Haag’ zich niet langer kan veroorloven om BES-eilandbewoners als tweederangsburgers te behandelen, op welk punt dan ook. Het betekent dat armoede niet langer onder het zand kan worden geschoven; er moet een sociaal minimum komen voor Caribisch Nederland, kinderen moeten te eten krijgen en een dak boven hun hoofd. Het betekent dat andere kinderrechten – zoals over welzijn, onderwijs, gezondheidszorg – ook volledig tot leven moeten worden gewekt. Komen er geen duidelijke verbeteringen dan zijn excuses ongeloofwaardig, met of zonder komma.