Kind met recht

Navigation Menu

Korczakprijs voor stichting Project

Posted by on 14 nov 2018 in Geen categorie | 0 comments

November 2018

Op 17 november krijgt stichting Project Bonaire de Korczakprijs. De prijs wordt uitgereikt in het onderwijsmuseum in Dordrecht. Stichting Project krijgt de prijs omdat hun werkwijze voor jongeren die in problemen komen nauw aansluit bij het gedachtengoed van Janusz Korczak. Deze Poolse kinderarts, pedagoog en kinderboekenschrijver leefde van 1879 tot 1942. Hij kan gezien worden als de grondlegger van kinderrechten, met zijn, zeker voor die tijd, revolutionaire ideeën over opvoeden en omgaan met kinderen.

De aanpak van Project (Forsa) weerspiegelt dezelfde ideeën: aansluiten bij de leefwereld van het kind, ontdekken van krachten en talenten, ontwikkelen van vertrouwen en eigenwaarde. Hierover is meer te vinden in Vertrouwen – Aan het werk met risicojongeren van de Cariben dat in september verscheen.

Zie ook mijn blog op de site van Augeo.

Read More

Eén land, twee maten

Posted by on 19 sep 2018 in Geen categorie | 0 comments

18 september 2018

Landgenoten. Het is Prinsjesdag 2018. En nog steeds worden de bewoners van Caribisch Nederland achtergesteld bij hun landgenoten in het Europese deel. Onterecht én schadelijk voor kinderen, zo betoog ik in de Volkskrant (ingekorte versie) en op Koninkrijksrelaties.nu. Later deze week ook nog in Nederlands Dagblad. Het zou mooi zijn als het helpt!

Read More

Tweede Kamer

Posted by on 19 sep 2018 in Geen categorie | 0 comments

11 september

Na de boekpresentatie mochten we het boek in de Tweede Kamer aanbieden aan de voorzitter van de commissie Koninkrijksrelaties, Alexander Pechtold, en enkele leden van de commissie. De oproep die we hierbij deden wekte de belangstelling van de voorzitter, de leden Bosman (VVD), Diertens (D66) en Van der Graaf (CU) en anderen.

Read More

Buki

Posted by on 19 sep 2018 in Geen categorie | 0 comments

11 september 2018

Op dinsdag 11 september werd in het Curaçaohuis in Den Haag het boek Vertrouwen – Aan het werk met risicojongeren van de Cariben gepresenteerd (zie vorige bericht). De eerste exemplaren gingen naar de gedeputeerde van Bonaire, de heer Cecilia, en de gevolmachtigd minister van Curaçao, de heer Begina.

Er was grote belangstelling voor de presentatie. Zo’n 50 aanwezigen hoorden hoe Herman Schnitzler, ervaren orthopedagoog, de omstandigheden van gezinnen in de Cariben schetste. Hij vertelde over armoede en de problemen rond hechting waardoor kinderen in de problemen komen. Directeur Mick Schmit van Stichting Project vertelde over de aanpak die zijn organisatie heeft ontwikkeld om kinderen en ouders te ondersteunen: Forsa. Ik deed verslag van de totstandkoming van het boek en de bijzondere ontmoetingen daarvoor.

En nu: ga het lezen!

Read More